PUAS dan PUASA

September 3, 2008 § 7 Comments

First note : I missed many special events to blog about. I may write ’em down later, or in future.

Current Note :
First Ramadhan
My first experience breakfasting on 1st day Ramadhan un-deluxe-ly.
It was accidentally unprepared.
the Husband thought I would buy some tapau foods from Pasar Ramadhan nearby.
I imagined he prepare our simple dinner or anything edible enuff to contain our hunger tummy.
We both did not. Last minute adhoc cooked foods failed too.
Lesson # 1 :
Never ever anticipate your fasting husband to prepare homecooked dinner.
And, you may just close the shop earlier. It’s fasting month anyway. People wont knock the door to buy frozen chicken at 7PM, bah!

Second Ramadhan
Left the shop a bit early, 15 mins before 7.
Tapau foods from Pasar Ramadhan tho earlier I planned to cook nasi lemak with Ayam Organik (promo) goreng berempah.
So it turn out tapau nasi lemak instead.
Lesson # 2 :
If you craved for some certain meal, never ever subsitute your craving for tapau version.
The nasi is mentah. I chewed beras.
The sambal masin.
The ayam goreng is garing diluar, mentah di dalam. Erk!
And, the asam boi drink taste JBA freshwater.
Ewww…

Third Ramadhan
I imagining home cooked nasi lemak again.

Selamat Berpuasa. Dan selamat memuaskan selera kita.
erk!

Advertisements

§ 7 Responses to PUAS dan PUASA

  • mamarawks says:

    alahai kesian cik akak sorang..takde rezeki lagi tu nak makan makanan best…usually me ikut pengalaman lepas.. beli kuih from gerai yg dok jual kuih everyday even tak puasa… sebab dah tahu quality tu…takat ni murtabak je kot yg i beli from pasar ramadhan..

  • adoi cik olab … menitik air liurku membaca blog mu ini ..i learnt my lesson. buy some, cook some. cook some so that can bawak tu sahur. buy some to mencantikkan meja dan menaikkan selera. buy kuihs and snacks stuff. pandaila I cakap kan. I buy my food from my office canteen who opens round 11am and caters especially for bukapuasa .. today I have ikan terubuk, cencaru & kembung bakar with daging kurma. gula melaka and seri muka *slurp*

  • elisataufik says:

    i cannot buy!! I have to cook everything!!*uwaaaaaaaa*eh.. tapi dah dapat idea untuk berbuka malam ni.. nasi lemak!thankyou thankyou

  • ery kumagai says:

    cik nad – tak byk choice la yang kat pasar ramadhan dkt rumah i ni.nnti one fine day i nk pi TiTiDiEye punya, meriah sket.murtabak i ada stock. (promo lagi)murtabak daging, ayam…mari mari. hehecik gart – (dah lap keyboard tu?)lucky you bley beli tapau dekat. siap 3 jenis ikan tu..:)cik elise – you super duper goddess, no froblem nk masak apa2 pun.cita cita i smlm tak kesampaian lagi.posponed again maybe harap2 today nasi lemak idaman ku menjadi.:)

  • mosh says:

    Today will be the first day we’re going bukak puasa outside. Hmmm tengah fikir nak pi mana ni…

  • zan says:

    alahai ery…kesiannya dengar…tapi bagus kalau ada pasar ramadhan yg reliable..kalau agak2 plan memasak kensel, buleh beli…this ramadhan i vow to masak everyday except for weekends and kuih2 beli jer laa kat TTDi tuh..tapi jgn terperanjat, 1 popia 1 hinggit…harapkan besar gabak tapi inti lobak saja..hampeh..ehh btw, i love your murtabak, mmg sedap gilos..even little Aidan loves it, nanti kita order lagi 😉

  • ery kumagai says:

    moshie mosh – so “berbuka apa” korang smlm?*wink*kekekekekemrswhitemercieygcantikmenawan – :-)salute lah. i setuju sangat2 masak kat rumah esp time puasa. i ni pun spesies yg kalo time puasa je my tastebud mcm extra selective gitu.namun, tis year apakan daya keadaan tidak mengijinkan. semalam pun tapau again. huhupopiah 1 keping 1 hinggit??? wowwwlaweeihh..itu yg popiah power tu ke? i rasa today i berhajat nk ke TTDEye ler. kalo sempat.murtabak tu sedap kan? hehehe..suka hati ku mendengarnya.*kembang*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading PUAS dan PUASA at it is TheVeryEry.

meta

%d bloggers like this: