bukan nak mengata

February 23, 2009 § 5 Comments

tapi macam tu lah agaknya lumrah dunia.

X-File 1
Minggu lepas ikut kawan pegi pejabat ‘tuuuuttt’ untuk apply loan. Dia nak submit borang, saya baru nak usha ambik borang. Selepas diberi explanation serba sikit cara-cara dan requirements, saya dah rasa tawar hati nak apply.
Tak susah pun, form tu sehelai je depan belakang, attachment pun tak banyak pun.
Tetapi masalahnya nak kena bagi no keahlian parti ‘tuuuuuttt’ dan form tu nanti kena ada pengesahan ketua cawangan parti ‘tuuuuttt’ jugak. Adeih, masalah.
Saya warganegara yang berkecuali, tak pernah register jadi ahli mana-mana parti. A pun tak, B pun apatah lagi. Bagi saya diorang tu sama je, masing-masing mengejar kepentingan peribadi. Mungkin kalau ada yang ikhlas berjuang untuk kemakmuran nusa dan bangsa, berapa kerat lah sangat boleh dikira ngan jari.
Ini baru nak apply loan, dah kena tunjuk no ahli. Blom lagi mintak yang pree.
hampeh.
Bila bagitau kat The Husband, ternganga dia terkezzut. Sebab tu lah daripada dulu saya maleh nak turun naik lift cari loan, pasal benda-benda hampeh mcm ni lah.
Dulu pernah usha jugak nak apply kat opis diorg yang satu lagi, yang kononnya melindungi hak bangsa kita sendiri. Tapi awal-awal lagi dah mintak percent untuk “fee”.
hampeh.
Sudahnya sampai sekarang kitorang korek tabung-tabung kecik otromen sendirian berhad. tak kuasa nak sakitkan hati sendiri turun naik pegi opis diorang, pastu kena daftar ahli ntah hape-hape semata mata nak dapatkan loan yang bukan pree pun tuh.

X-File 2
Minggu lepas jugak saya “jerkah” sorang AhPek yang volunteer masuk kedai saya semata-mata untuk memberi komen yang “membina”.
Saya tak kisah feedbacks yang boleh membantu saya perbetulkan apa yang tak kena or untuk improve malahan amatlah di alukan-alukan tapi masalahnya AhPek tu bagi komen yang agak melampau, dan agak tidak ber adab. Saya rasa sesekali mereka yang “terlalu prihatin” ini patut ditegur.
Bukan sekali dua saya jumpa spesis yang macam gini. Agaknya memang macam tu lah lumrahnya. Bila tengok orang lain baru nak menapak sikit, kita pun tumpang nak bagi idea-idea yang kononya bernas atau membina.
Abih tu kalau kita rasa kita pandai sangat, apsal kita tak buat sendiri?
Ada berani?
Huh

X-File 3
Lebih kurang 3-4 minggu lepas saya di surprisekan dengan satu kezzutan berita terkini.
Selalunya berita baik berkaitan RM memang amat dinanti. Kononnya kompeni lama tuh amat bermurah hati. Nak bagi bonus, siap bagi slip lagi.
Apa lagi, senyum lebar lah akak ni.
Dalam hati rasa syukur sangat-sangat rezeki yang tak disangka-sangka Allah Taala nak bagi.
Dalam kepala dah nampak dah budget nak pakai duit tu untuk itu ini. Sekarang ni kalau ada RM lebih sikit memang labur untuk kedai kat sini. Makan pakai mewah mewah dah bukan priority.
Buktinya tengok lah jerawats ku ini. heh
Sudahnya, dipendekkan story…janji wang bonus itu dimungkiri. Tiada apa-apa yang diberi. Bila di tanya, katanya kesilapan jabatan bendahari.

Tidak tercapai di akal ku memikirkan. Takkan le selepas berbulan-bulan takde payslip tetiba tup tup diorang membuat kesilapan. Siap dengan prorate segala dalam perkiraan. Apa diorang ingat kita tak ada akai & perasaan? Setelah di beritakan, hancur luluh harapan.

hmmm..life is like that lah kan?

dari mata turun ke hati?

February 20, 2009 § 2 Comments

featuring one of latest products on the shelf at my kedai.
click here for details.

note:
we do provide delivery service (with postal charge).
So, berminat kalu, calling-calling lah ye or texting-texting.

note 2 : terhangat di pasaran sekarang. ouch!

a little step further

February 15, 2009 § 7 Comments

Pretty excited and jittery about new wing that i’m going to fly off tomorrow.

Folks, i’m gonna open a so-called new branch at G1ant KJ placing some health products. It’s a booth/kiosk i share with another businesslady. We not share the business but we share the space, rental fee and staff pay.
I pray and hope it’s gonna works well inshaallah.
It’s located at the Ground Floor opposite the entrance next to Ch1ck3n R1c3 Shop.
Come drop by, you are most welcomed.

On another note.
We had good cheesy time tonite. It’s nothing to do with Valentine or whtsoever but I just craved for cheesecake so I made custom order at my Baker Neighbour, who lives a block away from ours.
Here it is. Sedaaaaappp…



* off to fridge for another bite. ala-ala nigella gitu kan? haha*

saya budak baru belajar

February 12, 2009 § 8 Comments

(things i’ve learned, lately)

1. Housecleaning is the best and cheapest workout session. sweat buckets plus backache too.

2. Those super gadgets for cleaning are just rubbish. We just need a simple cleaning cloth, i mean that kain buruk will do, for a superb cleaning & shining job esp for sink basins.
p.s : i do that for toilet seat, but it’s not advised to recycle la hor. 😛

3. Wiping aka Osh1n-ing (if u remember that Jap drama long time ago) is much better than mopping. err..I mean, result-wise.
You can see even the micro dirt right before your very eyes while wiping.

4. Same dinner menu for 2-3 days in a row is No Big Deal. Hey, if Jr can survive on that same nasi goreng meal ONLY for almost a year now, so it’s no biggie for us too (i guess).

5. I really should revise our @str0 programme subscription. Apparently only channels 613, 815 , 963 (and very very very seldom 701) aired on.

6. G@rd3n1a’s ButterScotch bread is a must-have. Very practical for quick breakfast or sempoi dinner.

7. If your Lil Bro is getting busy and serious about his future life with his future life partner, you may not be informed/invited/pictured in the plans & progress. He’s just (try, perhaps) being adult. Menyampah!

8. Jerawat reflects youthness youthfulness. That’s all. So take it easy.
(denial mode)

9. Tho we are not rich, but we surely still can be happy.
(points below)

10. Patience.
“Wahai orang-orang yang beriman,minta tolonglah kamu dengan sabar dan sembahyang, sesungguhnya Allah bersama-sama dengan orang yang sabar”

changes – the sequel

February 5, 2009 § 6 Comments

So we are maidless now.
Hence i was shop-assistant-less too.

It was quite tunggang-langgang initially but soon i started to enjoy my new routines.
Plus we regain our privacy, exclusively.

I took over Cleaning & Washing Department.
The Husband leads the F&B matters. He cooks dinner regularly.
And bathing the Jr.

So far it seems not much problem for us to maintain our small humble abode. It’s just small area anyway.

The Bibik called us already few times since she left. She missed the Jr. I guessed so. She asked to speak to him. Actually Jr just listen to her voice without any reply. That is him anyway.
Once during morning call she asked me “Ummar udah mandi?”
Oh yes dun worry I consider I’m such a good mother too. Hehe
I know she just missed Jr, her old routines and probably missed us.
And my selerak-ness sometimes hehe.

Anyway.

Plot 3.
We are not sending Jr to Gen1us AulaD anymore.
Perhaps that class a little too early for him. I really dun mind if he cannot read / write by this year. We just want him to enjoy his playing-hood.

Plot 4.
I have a new shop-assistant already.
Lega lah sikit. But many things-to-do.

Ciao!

Where Am I?

You are currently viewing the archives for February, 2009 at it is TheVeryEry.