bukan nak mengata

February 23, 2009 § 5 Comments

tapi macam tu lah agaknya lumrah dunia.

X-File 1
Minggu lepas ikut kawan pegi pejabat ‘tuuuuttt’ untuk apply loan. Dia nak submit borang, saya baru nak usha ambik borang. Selepas diberi explanation serba sikit cara-cara dan requirements, saya dah rasa tawar hati nak apply.
Tak susah pun, form tu sehelai je depan belakang, attachment pun tak banyak pun.
Tetapi masalahnya nak kena bagi no keahlian parti ‘tuuuuuttt’ dan form tu nanti kena ada pengesahan ketua cawangan parti ‘tuuuuttt’ jugak. Adeih, masalah.
Saya warganegara yang berkecuali, tak pernah register jadi ahli mana-mana parti. A pun tak, B pun apatah lagi. Bagi saya diorang tu sama je, masing-masing mengejar kepentingan peribadi. Mungkin kalau ada yang ikhlas berjuang untuk kemakmuran nusa dan bangsa, berapa kerat lah sangat boleh dikira ngan jari.
Ini baru nak apply loan, dah kena tunjuk no ahli. Blom lagi mintak yang pree.
hampeh.
Bila bagitau kat The Husband, ternganga dia terkezzut. Sebab tu lah daripada dulu saya maleh nak turun naik lift cari loan, pasal benda-benda hampeh mcm ni lah.
Dulu pernah usha jugak nak apply kat opis diorg yang satu lagi, yang kononnya melindungi hak bangsa kita sendiri. Tapi awal-awal lagi dah mintak percent untuk “fee”.
hampeh.
Sudahnya sampai sekarang kitorang korek tabung-tabung kecik otromen sendirian berhad. tak kuasa nak sakitkan hati sendiri turun naik pegi opis diorang, pastu kena daftar ahli ntah hape-hape semata mata nak dapatkan loan yang bukan pree pun tuh.

X-File 2
Minggu lepas jugak saya “jerkah” sorang AhPek yang volunteer masuk kedai saya semata-mata untuk memberi komen yang “membina”.
Saya tak kisah feedbacks yang boleh membantu saya perbetulkan apa yang tak kena or untuk improve malahan amatlah di alukan-alukan tapi masalahnya AhPek tu bagi komen yang agak melampau, dan agak tidak ber adab. Saya rasa sesekali mereka yang “terlalu prihatin” ini patut ditegur.
Bukan sekali dua saya jumpa spesis yang macam gini. Agaknya memang macam tu lah lumrahnya. Bila tengok orang lain baru nak menapak sikit, kita pun tumpang nak bagi idea-idea yang kononya bernas atau membina.
Abih tu kalau kita rasa kita pandai sangat, apsal kita tak buat sendiri?
Ada berani?
Huh

X-File 3
Lebih kurang 3-4 minggu lepas saya di surprisekan dengan satu kezzutan berita terkini.
Selalunya berita baik berkaitan RM memang amat dinanti. Kononnya kompeni lama tuh amat bermurah hati. Nak bagi bonus, siap bagi slip lagi.
Apa lagi, senyum lebar lah akak ni.
Dalam hati rasa syukur sangat-sangat rezeki yang tak disangka-sangka Allah Taala nak bagi.
Dalam kepala dah nampak dah budget nak pakai duit tu untuk itu ini. Sekarang ni kalau ada RM lebih sikit memang labur untuk kedai kat sini. Makan pakai mewah mewah dah bukan priority.
Buktinya tengok lah jerawats ku ini. heh
Sudahnya, dipendekkan story…janji wang bonus itu dimungkiri. Tiada apa-apa yang diberi. Bila di tanya, katanya kesilapan jabatan bendahari.

Tidak tercapai di akal ku memikirkan. Takkan le selepas berbulan-bulan takde payslip tetiba tup tup diorang membuat kesilapan. Siap dengan prorate segala dalam perkiraan. Apa diorang ingat kita tak ada akai & perasaan? Setelah di beritakan, hancur luluh harapan.

hmmm..life is like that lah kan?

Advertisements

§ 5 Responses to bukan nak mengata

  • zan says:

    adussss 😦 hugs to you!saya pun ternga nga lah jugak bila baca bab kena tulis no ahli *duhhhh*

  • OO says:

    @#$%%^&**&%??????????!!!!kena tulis no ahli????????????macam ni lah depa cari makan..berniaga atas angiiiiiiinnnnn!!!!mulut memang mudah berkata dan mengomen..contoh as follows:laaaaa…buat lain pulak ke? yang dulu tak menjadi ke?aku dengar dah banyak kali dia cuba macam-macam, satu pun tak menjadik!!..tok sah laaa..tak kan jadik punya..entah apa-apa, kejap buat tu, kejap buat ni..orang mencuba walau pun tak berjaya atau kurang berjaya..sekurang-kurangnya pengalaman itulah yang mengajar dia menjadi seorang yang lebih knowledgeable..yang dok mengata tu…apa pun tak bertambah..dosa ada lah tambah kot!

  • ery kumagai says:

    mmg macam tu lah hakikatnya.*senyum*

  • mosh says:

    err saya ahli parti ‘tuuuut’ tu nak pinjam membership number ke? ahahaha!alahai why do they have to do that to you eh in terms of that susu kacang soya bonus tu? kalau takde cakap apa initially then you would never get your hopes high and wouldn’t get disappointed or anything like that. macam saja nak sakit ati orang je.

  • ery kumagai says:

    mosh,i ambik loan ngan u je le hokey?*kenyit mata kat encik moshie the ahlong*psl susu kacang soya bonus tuh mmg saya masih terasa. huh.sakit hati tau. tho i never expect to get, ya lor saya kan men ciao kan diri sebelum closing financial year or bla bla, but they shud never make such “mistake” (kononnya).takpe lah ada lori ada bas. i know diorg pun agak tunggang langgang now. padan muka. sape suruh bela lagi si nyamuk alkafirun tuh. *cebik*

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading bukan nak mengata at it is TheVeryEry.

meta

%d bloggers like this: