manis lima belas

July 31, 2009 § 8 Comments

yesterday. me & my mom conversation.

it’s my birthday tomorrow, i announced.
(i never expect she’d remember my birthday, or any of us anyway)

ooh? may Allah grant you happiness, long life, healthy and wealthy. she offered.
i smile.

i’m gonna be 32. but i feel like 17, ever.
proud me.

what? seventeen?
she cut.
i think u r just my little sweet FIFTEEN, ever!

i grinned.

thanks Ma. you really know best for us. and to win our heart.

so, today i feel like a sweet fifteen re-birth.
*wink*

Advertisements

wake-up call

July 27, 2009 § 2 Comments

or a make-up call?
no i’m not a face painter. i go about plain & simple.

so tis is about a wake-up call. my neighbor drop by my shop just now with few slices of kek lapis. baked by her fren. samples for order.
i taste ’em. (not all). nice. yummy

then we chatted. she told me about her last operation. surprising. tho we live next doors but we seldom catch up each other. normally just a simple “hai” and smiles.
today i just learned about her endometriosis and cyst. And operation last year, then her regular check ups to gynae and hormone injections then followed by pregnancy and her recent miscarriage!

oh mi oh my! it seems real updates for me this morning.

she told me about her symptoms which lead her to gynae. she had problem with mense cycle which delayed every months for the past a year.
tht’s my wake-up call ! i’m having that same problem actually since…i’m not sure. but it has been this irregular since the delivery last four years!!
*gulp*

now i know i really need to extend a visit to my gynae somehow.
sooner is better.
*krrriiiiiinnggg*

#p.s : she miscarried twin baby. *huhu*

di awan biru

July 24, 2009 § 5 Comments

*senyum sendiri*

kita suka tengok dia, especially lately. nampak ada perubahan.
dulu masa kita kecik-kecik lagi dah biasa dengar lagu dia kat radio dan tv.
ye lah, sape tak kenal dia kan. bukan takat malaya. rasanya dia ada ramai peminat-peminat jugak kat negara2 jiran.

rumah kita skrg kat atas rumah anak dia. berjiran lah orang kata. kadang2 kita terserempak jgk jiran kita tu tapi tak pernah sapa. kita pemalu sikit. *ehem*

pernah dulu anak dia tu singgah kat kedai kita. tapi dia tak perasan kita ni jiran dia kot.
kita tak femes. lagipun, kita ni kan pemalu. *ehem*

semalam, kita jaga kedai macam biasa. pagi.
kita dok mengemas macam biasa.
almaklum le, kuli sdn bhd. 🙂
pastu ada sorang wanita datang, nak beli suratkhabar. pregnant, agak dah sarat jugak.
kita senyum macam biasa.
tetiba…ada sorang lelaki menyusul. dari ekor mata kita tahu itu “dia”. casual, jeans biru dan t-shirt putih.
kita berdebar. tapi kita control. kita senyum macam biasa.

kita tak pandang dia directly. kita kan pemalu! *ehem*
rupanya wanita tu isteri dia. si isteri bagi duit bayar newspaper.
“terima kasih”..tu je yang kita mampu cakap.

kita pemalu, rupanya.

dia & isteri berlalu pergi. kita senyum sorang-sorang.
dia masih hensem, kita kata dalam hati.

kita suka.

arini kita tunggu jugak, kalau-kalau dia nak singgah beli newspaper lagi.
tapi..taraaakk…

tapi takpe. kita masih happy.
kita rasa macam di awan biru.
*senyum sendiri*

“berbaloi-baloi….”

dia
(sumber gambar : goooogle
)

al-ahzab : 59

July 19, 2009 § Leave a comment

“O Prophet! Say to your wives and your daughters and the women of the faithful to draw their outergarments (jilbabs) close around them; that is better that they will be recognized and not annoyed. And God is ever Forgiving, Most Merciful.”

mutiara haya

July 18, 2009 § 3 Comments

i love ’em.
i like ’em nicely packed in the box. ideal for gift-away.

after a loooong while with no new purchase, finally now i got’ em to top my hijab collection.
you may find them here. they accept online orders.

or, call me for appointment. i’ll arrange my fren to assist.

hmm..now i’m imagining a nice abaya for this coming eid. donned with tht top.
*grin*

note for self : ganti pose cepat2. baru boleh berangan baju baru.

perkara

July 15, 2009 § 7 Comments

hidup tak selalunya seperti dirancang.

khamis malam lepas, Mr K mengadu sakit perut dan sakit belakang.
i tot it’s just normal food poisoning so after tutup kedai at nine, baru bawak dia ke klinik.
tapi kat klinik dia mcm dah tak tahan sgt sakit, almost meraung. cuak jugak.
lepas doc inject painkiller, masih sakit katanya. doc bagi surat, kalau tak okay jugak suruh bawak ke hospital.
so malam tu dalam pukul 11 lebih, bawak dia ke eSJayeMCee.
masuk emergency, ding dong ding dong pkl 2 pagi masuk ward.
doc kata mungkin kidney stone.
again?
bila check dalam rekod, 3 tahun lepas dah kena kes yg sama.
dan dah operation jugak kat hospital yg sama.
adeih.
besoknya…lepas x-ray dan CT scan, confirm kidney stone. doc bg few option. dia pilih nak laser. apa-apa saya setuju je.
operation tu cuma ambik masa sejam. minor.
alhamdulillah yang penting dia dah okay. phew…
pagi sabtu dia dah boleh keluar hospital. (dan siap drive sendiri lagi). hehe

hidup tak selalunya seperti dirancang.

pagi sabtu, dapat sms dari Pembantu Kedai.
dia dapat tawaran sambung belajar di UiTm, notis nak berenti dan dan tu jugak.
*berpeloh kejap*
resignation accepted. ye lah, takkan kita nak halang dia nak sambung belajar kan.
cuma ralat lah sikit bila tiba-tiba takde assistant.

anyway, life must go on.
since that saturday, saya full-time di kedai.
seronok dan puas hati sebenarnya bila kita jaga sendiri, cuma rasanya agak terikat.
aktiviti harian re-scheduled.
sesetengah perkara terpaksa ditangguhkan.

hidup tak selalunya seperti dirancang.

musykil

July 9, 2009 § 5 Comments

ada seorang hamba allah, 2-3 hari ni saya selalu nampak dia dekat area kedai ni.
first day i spotted him talking to the makcik cafe. and the others.
apparently he had a business deal with them. i care nothing.

yesterday he was here again. approached me, with him it was a blender. glass type, quite big size.
Tujuh puluh je kak.
Tak nak lah, blender kat umah bley pakai lagi.
*frowned* mana dia dapat barang2 nih?

just now, he managed to close a deal with me.
yogurt. very cheap. he brought 5 packs.
i asked,
mana dapat ni?
saya keje kt kilang.
kilang? kat mana?
bukan kilang..kedai..supply barang2 runcit.
*frowned* errmm..bukan barang curi? kalau barang curi saya tak bley ambik. tak berkat saya nk meniaga.
eh tak lah kak…
(but he dare not looked at my eyes)

later, i asked the makcik cafe.
sape mamat tu yang datang semalam tu?
hah kenapa? dia jual apa arini?
tadi jual yogurt kat saya. saya ambik. 5 pek je.
MAT GIAN le tu…dia datang sini aritu jual minyak masak, bawang….bla bla bla. aunty ambik la, MURAH

GULP!

so.
wht shud i do with tht yogurt now?
i dun think i wan to sell them. dah kira macam bersubahat plak.
then, bwk balik kasi ummar minum. dia suka.
tapi…now i know the source is NOT HALAL.
tapi…the deal between me & him is HALAL, kan?
at tht point of transaction, i understood that it’s not BARANG CURI.

errrm.
what say you?

Where Am I?

You are currently viewing the archives for July, 2009 at it is TheVeryEry.