perut mudo

July 8, 2009 § 5 Comments

ramai yang tanya. “kenapa lama tak online? busy ke? business macamana?”

*senyum*
(dalam hati) rupanya ada jugak yang masih ingat kat Hamba Allah ni. Alhamdulillah.
jawapan tulus. “takde la busy sangat. tak online sbb takde internet connection.”

dan, ada jugak yang tanya. “dah lama tak nampak awak kat kelas. busy ye?”
(dalam hati rasa malu). “takde la busy sangat. biasa-biasa je. cuma lately ada hal sikit, tu yang rasa terikat sikit schedule pagi.”

bila difikirkan, urusan dunia memang tak pernah selesai, kan.
dulu masa jadi employee, saya selalu bayangkan…bestnya kalau tak keja. tak payah bangun awal pagi, mandi pagi-pagi. 🙂
tapi sekarang bila kerja sendiri, pun kena bangun pagi. 🙂
dan masih terkejar-kejar rushing hour setiap pagi, termasuk weekend.

saya cuma mampu berdoa semoga urusan dunia selalu dipermudahkan dan tidak melalaikan.

kadang2 rasa simpati dgn sesetengah orang yg selalu ‘mengeluh’ dengan jadual kerja/bisnes yang terlalu padat sehingga kadang2 mungkin mereka tersilap menilai keutamaan sesuatu perkara. hidup cuma sementara.

sebagai anak kdg2 kita terlupa utk meluangkan sedikit masa untuk ibubapa.
sebagai isteri kdg2 kita terlupa untuk menjaga hati suami.
sebagai ibu kdg2 kita terlupa untuk menunaikan tanggungjawab kpd anak2.
sebagai hambaNya kita mungkin terleka dan mengabaikan suruhanNya.

pernah tak kita terfikir…bagaimana jika hari ini ialah hari terakhir?
hari terakhir kita atau hari terakhir org kesayangan kita. adakah kita bersedia?
atau..adakah kita sanggup memikul beban sesal sehingga ke akhir hayat?

sekadar ingin berkongsi & renungan untuk diri sendiri.

wallahualam.

# nota kaki :
Hanya Allah dan Hamba Allah tertentu yang memahami tajuk post ini.

gambar hiasan
Advertisements

§ 5 Responses to perut mudo

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading perut mudo at it is TheVeryEry.

meta

%d bloggers like this: