what’s our value?

November 17, 2009 § 4 Comments

Tentang seseorang. Dan seseorang. 

Disuatu petang, Pn L agak sibuk menjawab panggilan telefon. Seperti dijangka dan seperti minggu-minggu sebelumnya, selepas (dan semasa) segmen produk tersebut keudara di radio, alhamdulillah Pn L sebagai stokis daerah menerima panggilan untuk pertanyaan lanjut dan juga order. Rezeki di tangan Allah, kita hanya berusaha.

Salah satu panggilan di petang itu dari Pn N. Dia tinggal tidak jauh dari kedai Pn L, cuma 5-7 minit saja dan meminta Pn L menghantar order nya ke rumah. Pn L setuju, lagipun dekat. Tak salah kalau dia membuat sedikit “added service” untuk customer.

Malam itu Pn L hantar ke rumah Pn N. Tetapi dia terlewat kurang sejam dari masa yang dijanjikan, sepatutnya pukul 8 malam. Maklumlah, Pn L juga seorang isteri. Selepas kedai ditutup sekitar jam 7, dia bergegas pulang dan menyediakan dinner (yang ringkas) dan solat maghrib. Pn L mengajak suaminya, Mr A untuk menemaninya. Dia lebih selesa begitu, jika kemana-mana pada waktu malam, mereka selalu bersama. Sambil boleh meluangkan masa bercerita tentang kerja harian masing-masing. Si anak tunggal juga tak lepaskan peluang ikut serta. Memang manja keletahnya.

Sampai di alamat Pn N, rumahnya dah bergelap gelita. Pn L berfikir, mungkin salah rumah agaknya lalu dia menekan loceng. Selepas seketika, suara wanita menjawab di tingkap dari bilik tingkat atas.
“Puan N?” Pn L bertanya.
“Ya. Sekejap”

Pn L berdiri di pagar. Tak lama kemudian seorang gadis muncul.
“Pn N?”
“Err..tak”
“oohh..your mother”
“dia order barang apa ye?”
“ni ada *** dan ****”
“berapa ringgit?”
“seventy two. resit ada dalam tu”
(si gadis mengambil bungkusan order)
“tunggu kejap ye”

Pn L senyum. Dan menunggu di luar pagar, sambil berborak dengan si suami yang setia menunggu di dalam kereta. Anak tunggal nya sudah tertidur di tempat duduk belakang.

Lebih kurang 3-4 minit kemudian.
“HELLO! SIAPA TU?”
Suara tegas dan lantang dari dalam rumah. Pn L agak terkejut. Dia berjalan masuk ke dalam. Tetapi agak tidak selesa kerana tidak dipelawa.
“KENAPA AWAK TAK BOLEH DATANG SINI??” kata suara tadi. Masih lantang walaupun Pn L sudah berdiri di depannya.
Pn L lebih terkejut. Dia cuba memandang ke wajah wanita yang bercakap walaupun agak samar di muka pintu rumah.
Pn N agaknya.
“i thought i must wait outside, at the gate”. Pn L jawab ringkas. Pn L cuba untuk senyum tapi terlalu pahit rasanya.

Pn N hulurkan duit. Tiada sedikit pun perasaan mesra di wajahnya. Pn L tidak mahu memandangnya lagi. Dia sangat sangat terkilan dengan ‘budi bahasa’ si customer iaitu si tuan rumah.
“Thanks”. Lalu dia berpaling keluar. Pn L rasa malu. Malu kepada suaminya yang mungkin terdengar layanan si tuan rumah.

Sebaik masuk ke dalam kereta, Pn L bersuara. “i dont like this customer. i dun want to see her again”. Tersekat suaranya, menahan perasaan. Terkejut, kecewa, malu.

Sebelum kereta mereka berlalu,Pn N tiba-tiba muncul untuk menutup pagar.
“Thank you”. Kata Mr A sambil menundukkan kepala hormat.
“sorry”. Ringkas Pn N.
Pn L hanya diam. Kecewa dan sedih.
.
.
.
The End.

Sekadar renungan.
Dari Abu Syuraih al-Khuza’i r.a bahwasanya Rasulullah s.a.w bersabda:
“Barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, maka hendaklah berbuat baik kepada tetangganya. Dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, maka hendaklah memuliakan tamunya dan barangsiapa yang beriman kepada Allah dan hari akhir, maka hendaklah berkata yang baik atau hendaklah berdiam saja”.

(Diriwayatkan oleh Imam Muslim dengan lafaz seperti di atas ini dan Imam Bukhari meriwayatkan sebahagiannya)

~ Dipetik dari Riyadhus Shalihin, oleh Imam Nawawi~

Advertisements

§ 4 Responses to what’s our value?

  • OO says:

    Ery, anggaplah ianya sebagai angin lalu yang berbau masam-masam kelat menyapa muka di petang hari..there's no point to ponder (am sure you don't) on something that we can't control..we can't control other people's behaviour but we can control our reaction..lemme share with you something, when i left my 8am-11pm job, little did i know that i have to face individuals who didn't think twice before the words are out from their mouth, people who have little consideration towards others…ya memang hati sakit becoz our intention tu dah tetap, dah molek nak bagi the best..let's take this as pengampunan pada kekhilafan kita, redho and move, mudah2an we shall be rewarded amply, insyaAllah.

  • Dari Hati says:

    Adik..Biasa la tu, dlm hidup ni kita akan bertemu dgn mcm mcm jenis makhluk ciptaan Allah. Mungkin hari ni jumpa org baik baik, esok jumpa yg 'kureng' sikit..Bila secara tak disangka sangka perlu berurusan dgn spesis 'sakit' camtu, tanda nya Allah sedang menguji tahap kesabaran.Tak akan diberi NYA reward yg lebih baik tanpa ujian dan dugaan.Rasanya Puan N tu pun akan termalu sendiri dgn perangai dia mlm tu.Wallahua`lam

  • ery kumagai says:

    Kakak-kakak ku,Thanks for your soothing words. Betul tu, tak selalunya hari2 kita ceria. Tak dinafikan ramai jgk customer yg category "bedak sejuk" 🙂 dan adatlah ada yg baik mesti ada la jgk yg category "minyak panas" tu kan?;)alhamdulillah…so far (since i left my salary job) i think i've found sort of new perspective in my life. Thank God. maybe, if i'm gonna divert to some other venture (again) in future, i'll never regret of this experience. very very valuable. somehow, i've learned MYSELF better. who I WAS, and now who I AM. Yes you're right OO, we cant control others but perhaps they'll soon be "corrected". Inshaallah.Everybody deserves a good lesson.Quoted my husband "THE REAL RICH PEOPLE ARE VERY HUMBLE". KAYA tak semestinya kaya HARTA sahaja. Saya sekadar berkongsi this piece of experience, utk renungan saya sendiri in future (here is part of good lesson i've learned).Inshaallah

  • OO says:

    re your husband's quote: he's absolutely right!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading what’s our value? at it is TheVeryEry.

meta

%d bloggers like this: