mengadu domba

June 15, 2010 § 2 Comments

warning : this post contains some provocative emotions that might result uncomfortable reaction. read at your own risk.

Kisahnya…

Mr & Mrs K memang dah lama bercita-cita nak terminate si bibik diorang tapi atas beberapa faktor yang ala2 tak dapat dielakkan, makanya sampai ke laaa ni Si Bibik masih lagi sebumbung dgn diorang. Mr & Mrs bukan lah kaki dera, selama ni pun cara diorg layan Si Bibik tak pernah melampau, cool tapi tegas. Cool yg bertempat dan tegas yg mengikut keadaan. Selama Si Bibik kerja dengan diorang, boleh dikatakan banyak kali jugak Si Bibik dapat verbal reminder kalau dia buat apa2 yg silap. Mrs K pesen tak suka membebel, tapi once dia complain mmg pedas ayat2 dia tp dia tahu limit. Once dah abis sessi brainwash maka sampai situ je lah, then buat keje masing2. Mr K pulak agak cerewet. Sense dia terlebih sensitive kalau pasal kebersihan terutamanya. Memang culture nya mcm gitu. Apa2 yg kecik kat lantai kalau tak disapu atau dilap, maka dia akan kutip. Bila dia dah kutip tu ada lah yang tak best bakal meletop. Mrs K memang dah maklum perangai suaminya begitu jadi kdg2 dia suka jgk exercise tangan, dia lap lantai rumahnya ala gaya Oshin tu, mmg puas hati. Spotless. Pun begitu Mr & Mrs bukan lah kaki dera. Makan minum pakai Si Bibik terbela. Memang ler Si Bibik tu walaupun badannya melidi tapi seleranya mengalahkan ulor besor…kdg2 Mr & Mrs K joking le jgk psl selera besor Si Bibik tu tapi alaaa apa lah sangat, tak luak beras kat dapur setakat bagi dia makan. Tak kesah lah, diorang masih mampu.

Kisahnya…

Si Bibik ni pulak, dari hari pertama dia melapor diri bertugas di rumah Mr & Mrs K, ayat introduction yg Mrs K bagitau dia “keja kamu kat rumah saya, saya nak kamu jaga anak saya. tu yg paling penting. kalau kamu ada masa, kamu kemas lah, tapi yg paling penting kamu kena tengokkan Ummar, jangan bagi dia main2 benda yg bahaya”. Masa tu lebih kurang 3 tahun yg lepas, si anak Mr & Mrs K baru setahun lebih. Sebab musabab utama Mr & Mrs K ambik pembantu rumah pun semata-mata untuk jaga anak kesayangan diorang tu. Kalau tak disebabkan masalah kesihatan anaknya, diorang memang tak bercadang nak ambik pembantu rumah. Mrs K lebih suka handle sendiri, paling2 dia tak mampu atau tak larat, dia ambik cleaning service datang cuci rumah. Lagi satu Mrs K tu paling tak suka iron baju, maka dulu masa sblm ada anak, semua baju2 kritikal iaitu baju2 ofis diorang Mrs K hantar laundry. Sengih je Cina Dobi kat Taipan tu everytime nampak Mrs K, regular customer dia.

Kisahnya…

Mr & Mrs K memang sudah maklum akan perangai Si Bibik. Ye lah, duduk sebumbung for almost 4 years, bau kentut pun dah boleh cam. Diorang cuba tolerate, lumrah lah perangai manusia pelbagai. As long as Si Bibik jaga anak diorang tu elok, Mr & Mrs K boleh tolerate. Tapi tidak bagi sesetengah pihak lain. Lumrahnya orang sekeliling lebih judgemental. Biasanya orang terdekat. Memang lah Si Bibik tu tak sempurna perbuatannya. Kalau semuanya okay takkan lah Mr & Mrs K buat sessi brainwash lebih kurang setiap 3 bulan, sebagai reminder untuk Si Bibik, lebih kurang evaluation mcm tu. Apa yang salah kena diperbetulkan, apa yang kurang kena perelokkan. Bagi Mr & Mrs K itu adalah masalah rumahtangga diorang. Tanggungjawab diorang untuk betulkan hal ehwal dalam rumah diorang. Tapi bila ada orang lain (selain diorang) yang terlibat, maka…sikit sebanyak ada kesan tercalar. Calar menjadi luka. Luka menjadi kudis. Kudis mula merebak, lama kelamaan menjadi barah. Bila dah jadi barah maka ia sudah parah.

Kisahnya…

Sejak dua tiga bulan lalu, Mr & Mrs kerap berbincang mengenai permasalahan yang melibatkan Si Bibik, terutamanya yang berkaitan dengan pihak ketiga iaitu MSY. Sudah banyak kali insiden2 berlaku didalam rumah diorang yg melibatkan Si Bibik dan MSY. Mr & Mrs K maklum, diorang boleh nampak dan boleh menilai apa yg betul dan apa yg tidak. Jadi Mr & Mrs K bersepakat untuk terminate Si Bibik lebih awal dari perancangan asal. Semata-mata untuk keselesaan MSY. Lebih kurang 2-3 bulan lepas, keadaan kesihatan MSY lebih teruk dari biasa. MSY perlukan rawatan dan perhatian yg lebih. Mrs K cuba menjalankan tanggungjawabnya sebaik yang termampu…tetapi lumrah dunia, apa yang elok sukar dilihat, tapi apa yg silap terus diungkit. Mrs K sangat, amat, sangat terkilan.

Kisahnya…

Demi untuk memuaskan hati orang sekeliling, dan demi untuk menjaga maruahnya yg sudah tercabar, Mr & Mrs K nekad untuk menghantar pulang Si Bibik dalam masa yg amat terdekat. Hati lembut Mrs K tersentuh bila mendengar jawapan Si Bibik, dia meminta untuk terus bekerja sehingga hujung tahun seperti perancangan asal kerana dia mahu mengumpul lagi wang sebelum pulang, kerana ibunya di kampung sudah lama tidak bekerja dan kesihatannya juga tidak mengizinkan. Tapi Mrs K sudah nekad, dia tak mahu berubah hati. Pernah terdetik di hatinya rasa bersalah, tapi dia sudah nekad. Cuma dia terkilan. Dia tidak pernah sangka masalah di dalam rumahnya akan menjadi isu di luar, diperkatakan orang terdekat. Dia sangat, amat terkilan.

Kisahnya…

Mr & Mrs K tahu rutin akan berubah. Banyak perkara yg harus dikorbankan.Bisnes kecil Mrs K terpaksa dijual. Mrs K tak mungkin dapat handle pelbagai tugas sendirian. Urusan rumahtangga harus beres. Pakaian, makan minum, cuci mencuci, kemas mengemas, antar ambik anaknya ke sekolah, pakai makan minum MSY, kesihatan rohani MSY, tempat mengadu MSY, kawan berborak MSY, dan juga urusan admin bisnes bersama Mr & Mrs K yang baru mula ingin bernafas. Kadang2 sesuatu atau seseorang perlu dikorbankan dan berkorban. Life is like that. Cuma Mrs K masih terkilan.

Advertisements

§ 2 Responses to mengadu domba

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading mengadu domba at it is TheVeryEry.

meta

%d bloggers like this: