Rendang, the sequel

September 19, 2010 § Leave a comment

the postponed details, continued from here

Law of Making Rendang (according to me)

Step 1 : Blend all these ingredients

~ Bawang Merah, Bawang Putih, Lengkuas, Kunyit, Cili Kering, Cili Api, Rempah Ketumbar, Serai. (i cant specify amount/nos of each, i agak2 jer…very unreliable recipe actually. hehe)

Step 2 : Masukkan bahan2 yg dah blend tadi dlm kuali, bersama-sama ayam / daging. (again, amount ni agak2 lah ya. hehe). Masukkan garam, serbuk jintan manis & jintan putih. Kacau dan biarkan mereka serasi bersama. 😉

Step 3 : Bila dah almost kering, dan ayam / daging dah empuk, masukkan kerisik kelapa, kacau dan masukkan santan. Biarkan mendidih dan pekat. Optional : saya masukkan manisan kelapa, yg warna brown tu. Or else boleh masukkan gula biasa jugak, sikit sahaja. Then masukkan hirisan2 Daun Kunyit. Kacau.

Step 4 : Bila dah almost kering (berkuah sikit2 je), then dah boleh hidangkan. Voila! itu sahaja.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

What’s this?

You are currently reading Rendang, the sequel at it is TheVeryEry.

meta

%d bloggers like this: